serhii.net

In the middle of the desert you can say anything you want

26 Mar 2022

Євромайдан-3 - частина друга


Этот пост, превратившийся внезапно в серию постов, о том, как я видел и чувствовал войну. Живу в Германии уже несколько лет и был тут в ночь на 24.02.2022, в Украине осталась вся моя семья и много друзей.

Пишу для себя, все имена и события вымышлены и не имеют ничего общего с реальностью, кто тут нашел себя и не хочет себя видеть - напишите мне.


Це продовження першої частини, де є контекст. Якщо коротко, суть постів - спогади і аналіз останнього місяця війни. Ціль виключно “виписатися” мені та якось зберегти деталі, хаос, невизначеність та відчуття безсилля, коли на моїй Батьківщині починається війна, я - у Лейпцигу, зрозуміло, що відбуваються жахливі речі, але часу подумати та проаналізувати ні в кого ще не було.

Тут писатиму про знакові для мене місця в Інтернеті, які багато читав.

Джерела інформації

70% них або пропаганда, або диванні аналітики. І перші, і другі були мені цінними або цікавими. І вони писали про вибухи в Києві десь за хвилин сорок до того, як проснулись офіційні джерела, за що їм вдячний.

Цей список і описи передають мої спогади і джерела так, якими вони були тоді.

Зараз читаю трошки інші речі і значно менше. Інформаційна війна стала серйознішою, свідомої дезінформації стало більше, а джерела, які допомагали перед початком, не обов’язково гарно аналізують війни, що вже почалися.

І мої потреби теж змінилися. Мені такий рівень деталізації та шуму вже нецікавий і непотрібний. (Вічне питання “а навіщо ти це читаєш?” зараз не має такої однозначної відповіді, як до початку війни.)

Твіттер

Стабільно зі мною в часи криз. Очевидно, в найбільшій кризі в моєму житті він теж був присутнім, і 80% інформації я отримував звідти.

Сам пишу туди вкрай рідко, і зараз мій профіль все ще виглядає так:

2022-03-27-014255_602x891_scrot.png

Користувався клієнтом Fritter1, який обожнюю.

Інформації було багато, основне стало губитись, і я розбив всі аккаунти на групи по кількості шуму.

Мій ранок тижнями починався так:

2022-03-27-004004_540x987_scrot.png

Всі свої збережені твіти експортував як .json:

jq '.tweets[].content | fromjson | [.full_text, .created_at, .user.name]' fritter-2022-03-19.json -C | less

2022-03-25-053558_1436x1052_scrot.png

Читаю іх паралельно як пишу ці спогади.

OSINT

Я фоловив в першу чергу OSINT-аккаунти, які в мене викликали довіру.

… Людина півроку тому займалася геолокацією техніки в Сирії. Зараз вона рахує бензовози на відео конвою з танками під Ростовом (про існування якого довідалась тиждень тому), щоб прикинути як далеко цей конвой може рухатись по ворожій території, або по кількості інших супутніх машин - як довго.

Для неї помінялось тільки те, що зараз треба перекладати з російської, не арабської. Російська хоча б пишеться зліва направо.

Нормально реагує на критику і помилки, однаково публікує і гарні, і погані новини.

Вона швидше за все не хоче надсилати сигнали владі іншої країни чи народу твоєї для (умовно) отримання зброї чи зондування чиїхось реакцій чи піару конкретних особистостей.

Вона просто робить те, що їй цікаво.

Якщо в новинах від офіційних джерел завжди є spin2, і воно аналізується відповідно, то з Тві все простіше - в людини може є симпатія і вона підсвідомо впливає, але цю симпатію можна оцінити. Як і адекватність3.

Складніше знайти адекватних людей, які можуть проаналізувати інформацію про танки і сказати що це означає на практиці. Наприклад, що судячи з відсутності інженерної військової техніки, вони розраховують на швидку операцію. Чи що знищення залізничних вузлів армією, залежною від них, говорить про те, що вона не планує сама ними користуватися, і відповідно що не очікує взяття тієї території найближчим часом.

Такого типу аналізи правдоподібно писати простіше (… ніж рахувати танки на відео), аудиторія більша, і нецікаві нудні речі, які не викликають подиву (“у Росії ще дуже багато артилерії” vs “у Росії закінчаться ракети у неділю!"4), мають мало engagement.

А ще - можна бути реальним спеціалістом по шинам і воєнній логістиці, але так само впевнено писати (сумнівні речі) про всі інші теми, наприклад системи наведення вогню.

Єдине не-інтуїтивне правило, яке можу назвати - гарний знак, якщо у людини є нецікава інформація, в ідеалі - яку треба було готувати заздалегідь. “Before saying something is not normal, know what normal feels like."

У когось будуть скриншоти пробок під Бєлгородом за минулий тиждень. Хтось не поліниться глянути історію FIRMS і скаже, що вогонь в цій точці - норма. Літаки, на яких літає Путін, відправились в Сочі, де в нього бункер? Прийде хтось з датами і скриншотами і напише, що Путін часто літає в Сочі, і що сигналом, що щось змінилось, було б якраз припинення польотів туди. Коли всі пишуть, що над Молдовою перестали літати літаки, запам’ятовуємо хто всі а хто “рєбята, в цей час над нею ніколи немає літаків, ну Господи, гляньте історію в FlightRadar24”.

І якщо хтось з цих людей скаже, що шість Doomsday planes у повітряному просторі РФ одночасно це цікаво - то це цікаво.

Телеграм

Телеграм читав, в основному, щоб знайти або перевірити конкретну інформацію отриману з інших джерел.

Члени групи “Типичный Донецк” за вісім років навчились відрізняти “отлеты” и “прилеты”, і чітко знали, хто причина ескалації, після якої Росія “була змушена” “прийти ЛДНР на допомогу”.

Або: в перші години 24 лютого в Тві зʼявилась інформація, що нібито в Донецьку пропав Інтернет. Одночасно з інформацією про те, що українські прикордонники покинули блокпости, Путін полетів у бункер, російські танки бачили на Майдані і напали інопланетяни. Перше я міг перевірити.5

2022-03-27-004247_445x224_scrot.png

Так само групи маленьких міст у ТГ та частково ФБ, особливо в перші дні.

Зараз теж люблю групи та чати міст, де можна глянути чим воно живе і що думає. Найдепресивніше зараз в “Мариуполь сейчас”. Найзнаковіші особисто для мене: всі Лейпцигські групи для допомоги біженцям.

2022-03-25-054013_599x430_scrot.png

Окремо згадаю проросійські групи (як градусу “Сводки ополчения Новороссии”, так і локальніші). Більша частина воєнних використовувала Телеграм, не Твіттер. І, не повірите, у них теж є потреба спілкуватися, щось читати, десь коментувати. Особливо після блокування в Росії частини соцмереж.

Повідомленню про те, що у російських солдатів мало бронежилетів, я повірю більше, якщо про це напишуть ті, для кого це погано.6

_20220329_043643.png

Reddit

Туди заходив за свіжими думками, трошки довшими, ніж у Твіттері, і від інших людей.

2022-03-27-013148_1112x291_scrot.png

Як не дивно, в топі були /r/worldnews Ukraine-Russia live threads. Серед іншого, туди постили оновлені посилання на стріми (/r/Worldnews Live Thread: Ukraine-Russia Crisis (February 23, 2022 | Thread III) : worldnews).

Після пʼятої доби війни перестав їх читати майже повністю. Як тільки весь світ став про неї думати, signal-to-noise ratio став нестерпно низьким навіть для мене.

Що збереглось там до сих пір - це тонна малоінформованих (не “мало розбираються в політиці” а “ніколи не були за межами рідного штату”), але ДУЖЕ мотивованих і проукраїнськи налаштованих людей, які не сумніваються, що Україна переможе, і повторюють один одному цитати про насіння і амуніцію, і історії про збиті банкою огірків безпілотники.

Representative screenshot from day 3 of the invasion7:

2022-03-27-013306_723x787_scrot.png

Best echo chamber ever.

Менше шуму в live threads of /r/military8, а менше і шуму, і оптимізму - /r/geopolitics9 та /r/credibledefense10.

Окремо згадаю:

  • /r/n_n_n, де до початку війни теж були цікаві речі, без джерела але унікальні і швидко :) (Наприклад: If you think you are having a bad week look at Ukrainian president Zelensky : N_N_N)
  • /r/flightradar24, де всі трекають рухи американських безпілотників та танкерів, важливі цікаві польоти рос. авіації і тп.
  • r/russia і особливо /r/askarussian. Це місця де різко ставало сумно. Але в останньому бували майже цікаві дискусії і питання категорії “що для вас зміниться якщо Росія таки нападе”, і багато людей з російськими прапорами біля юзернейму писали, що якщо напад таки буде, вони будуть в шоці і перестануть підтримувати режим11. Я все ще сподіваюсь, що то були реальні (і репрезентативні!) люди з Росії. Я впевнений, що вони теж швидко прийшли до тями і знайшли як довіряти режиму і підтримувати його далі. Але перед початком війни такі пости давали мені комфорт.

Новини

Відкривав вручну і періодично читав, in no particular order: The Guardian, RT, POLITICO, DER SPIEGEL, Meduza, UKR.NET, Новая Газета, Українська правда. Life.ru, РИА Новости, та звіти ОБСЄ (поки вони були).

Статті з Washington Post та Financial Times - тільки якщо вони десь згадувались і виглядали достатньо цікаво, щоб я втратив 10 секунд на обхід paywall.

(Найцікавішим для мене було те, як німецька преса значно раніше стала задумуватися про біженців, ніж самі майбутні біженці.)

Стріми

Дивився багато в дні перед і перші дні після.

Особливо запамʼятався стрім з м.Харків, і як там десь о пів на першу по Україні 24.02 вирубилось світло.

Драма на три дії: 2022-02-23-234305_1296x781_scrot.png 2022-02-23-234316_1302x792_scrot.png 2022-02-23-234533_739x141_scrot.png

Всі почали панікувати, потім виявилось, що це норма і вуличне освітлення завжди вимикають в цей час.

Веб-сервіси

Ukraine Interactive map - Ukraine Latest news on live map - liveuamap.com: ❤️. Слідкував в першу чергу по їх твіттеру.

Там можна дивитися карту за будь-яку дату.

10.02.2022: все більш-менш тихо 2022-03-25-051109_1296x773_scrot.png

20.02.2022: ескалація в ОРДЛО 2022-03-25-050902_1291x806_scrot.png

25.02.2022: тихо в ОРДЛО, але на кордоні в інших місцях ад 2022-03-25-051025_1285x823_scrot.png

Google Maps + Yandex Карты

Один зі способів трекати конвої - затори на дорогах. Конвої збивають the normal flow of traffic, і самі теж скупчення мобільних телефонів, що повільно рухаються. Тобто, в очах Google, схожі на пробку.

Ще можна порівнювати з очікуваними значеннями - і якщо різко є затор, хоча зазвичай у середу вночі дорога з Бєлгорода до українського кордону пуста…

01:24: 2022-03-25-052629_752x634_scrot.png 12

2022-03-25-052244_663x574_scrot.png

02:00: 2022-03-25-052721_756x637_scrot.png

2022-03-25-052821_756x611_scrot.png

2022-03-25-052409_296x734_scrot.png

Flightradar24; /r/flightradar24

Flightradar24: Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map

Там можна відслідковувати польоти всього, що має включений транспондер. Може бути пасажирський літак, може бути воєнний транспортний, може бути Doomsday plane, може бути безпілотником.

По суті, всі ті літаки, які хочуть, щоб їх було нескладно знайти і без воєнного радару.

І там є за чим спостерігати.

Наприклад, цікаві літаки з паливом для дозаправки, які літають на території НАТО недалеко від України, і швидше за все заправляють інші літаки, у яких транспондер виключений. Чим більше танкерів тим більше інших літаків зараз у повітрі. Є транспортні воєнні літаки, які кілька разів на день літали з воєнних баз різних країн до Польщі, і в кінці або сідали в аеропорт недалеко від українського кордону, або просто вимикали транспондер.

А ще є літаки рідких типів або воєнних частин, чиє появлення або нетипова поведінка завжди викликає інтерес. Особливо якщо це літаки, якими зазвичай перевозять президента чи міністрів, і шість з них одночасно вилітають з Москви. Після початку війни були такі фази, і ця стаття описує одну з них: Let’s Talk About The Flurry Of Unusual Aircraft Activity Over Russia Today.

В мене тоді з’явився улюблений дрон: FORTE10. Не я один його люблю, в нього є цілий сабреддіт: Forte10. Це розвідувальний безпілотник НАТО, який літав над Україною.

Він гарний сигнал того, щО НАТО хоче щоб Росія знала що НАТО цікаво зараз.

Виглядало це так: 2022-03-25-045838_884x764_scrot.png

Коли все почалось, FORTE12 був останнім обʼєктом з транспондером в авіапросторі України, і він тікав. Мій скриншот на памʼять:

photo_2022-03-25_05-31-47.jpg


  1. Fritter: A privacy-friendly Twitter frontend for mobile devices ↩︎

  2. Spin (propaganda) - Wikipedia ↩︎

  3. (“I often get asked how to know what OSINT sources are trustworthy and not. PRO TIP: If they always have every detail & every answer, RUN.” / Twitter↩︎

  4. приклад просто зручний, Christo Grozev я дуже поважаю ↩︎

  5. до речі inconclusive, навіть з поправкою на “ті, в кого немає інтернету, не можуть про це написати”: у деяких погіршився, у невеликої частини пропав зовсім, у всіх інших нормально все ↩︎

  6. Criterion of embarrassment - Wikipedia ↩︎

  7. /r/WorldNews Live Thread: Russian Invasion of Ukraine Day 3, Part 4 (Thread #33) : worldnews ↩︎

  8. Megathread: Russia & Ukraine - Part II : Military ↩︎

  9. Russia Invasion of Ukraine Live Thread : geopolitics ↩︎

  10. Ukraine Megathread March 24 : CredibleDefense ↩︎

  11. Will your view change if war does break out? : AskARussian ↩︎

  12. https://twitter.com/whstancil/status/1496642120718893064 ↩︎

Nel mezzo del deserto posso dire tutto quello che voglio.